Много хора по света започват деня си с приемане на лекарства и чаша кафе. Фармацевтите обаче предупреждават, че смесването на някои лекарства с кафе може да причини сериозни странични ефекти, като повишаване на кръвното налягане и неконтролирано кървене. 

За опасностите от дуета от популярна напитка и необходимите лекарства пише Daily Mail.

Фармацевтът Дженифър Буржоа от SingleCare казва, че по-старите антидепресанти пречат на способността на тялото да метаболизира кофеина, което може да доведе до дългосрочно високо кръвно налягане и повишена сърдечна честота. Д-р Хави Нго-Хамилтън от BuzzRx също отбеляза, че флувоксаминът, фенелзинът и транилципроминът са особено проблематични в това отношение, което не винаги има положително въздействие върху здравето на милионите хора, които разчитат на тези лекарства.

Лекарствата за настинка и алергии без рецепта, често съдържащи псевдоефедрин, също могат да взаимодействат слабо с кофеина. Псевдоефедринът свива кръвоносните съдове и може да ускори сърдечната честота, което в комбинация с кофеин може да доведе до повишена тревожност и нервност. Д-р Нго-Хамилтън съветва отделянето на тези лекарства от кофеиновите напитки с поне два часа, за да се избегнат тези странични ефекти.

Пациентите, лекуващи диабет с инсулин или метформин, трябва да знаят, че кофеинът може да причини скокове на кръвната захар, което прави тези лекарства по-малко ефективни. Американската диабетна асоциация потвърди това в проучване, публикувано в списанието Diabetes Care, отбелязвайки, че кофеинът наистина повишава нивата на инсулина и кръвната захар. Тъй като само над 20 милиона американци приемат метформин, внимателното проследяване на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за определяне дали са необходими корекции на приема на кофеин. За тези, които приемат антибиотици като ципрофлоксацин, взаимодействията с кофеина могат да доведат до повишаване на нивата на кофеин в кръвта, причинявайки симптоми като ускорен пулс и тревожност.

Разредителите на кръвта, особено варфаринът, могат да станат по-опасни, когато се смесят с кофеин. Д-р Нго-Хамилтън предупреждава, че кофеинът пречи на разграждането на разредителите на кръвта, което може да доведе до прекомерно кървене. Пациентите, приемащи варфарин, трябва да изчакат поне шест до осем часа след приема на лекарството, преди да консумират кофеин. Тази предпазна мярка е по-малко важна при по-новите разредители на кръвта, които е по-малко вероятно да взаимодействат с кофеина, но се предписват по-рядко.

Индивидите, приемащи бета-блокери за лечение на високо кръвно налягане, също трябва да избягват смесването на тези лекарства с кофеин. Бета-блокерите намаляват сърдечната честота, но кофеинът може да противодейства на този ефект чрез увеличаване на сърдечната честота и кръвното налягане. Лекарите препоръчват прием на бета-блокери поне два часа преди или четири часа след приема на кофеин. Този съвет се отнася и за тези, които приемат лекарства за щитовидната жлеза като левотироксин, тъй като кофеинът може значително да намали усвояването на тези лекарства, намалявайки тяхната ефективност.

Тези кофеинови взаимодействия не се ограничават само до определени лекарства. Например, лекарства за остеопороза като ризендронат и ибандронат, които милиони хора приемат за предотвратяване на фрактури, са по-малко ефективни, когато се приемат с кафе. Експертите се съгласиха, че спазването на времева рамка между приема на кафе и приема на лекарства може да предотврати тези негативни взаимодействия и да гарантира, че лекарствата действат по предназначение. Въпреки това е изключително важно пациентите да се консултират със своите доставчици на здравни услуги за индивидуални препоръки, особено когато приемат множество подобни лекарства.

Превод: GlasNews