През август Земята ще бъде ударена от няколко силни магнитни бури за кратък период от време, като ще засегнат хората с различни здравословни проблеми, предупреждават учените.

Според прогнозите на Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на БАН, увеличение на слънчевата активност се очаква в началото на месеца, като първата магнитна буря ще настъпи на 2-3 август.

Тя най-вече ще засегне хората, които имат проблеми със сърцето или кръвоносните съдове. Няма да бъде твърде силна, така че практически няма да повлияе на останалите хора.

Експертите предупреждават, че на 10 август ни очаква доста силна магнитна буря. На 13-14 август слънчевата активността леко ще намалее.

Следващата магнитна буря се очаква да бъде от 16 до 20 август. През това време могат да се появят силни главоболия, промени в настроението, болки в ставите и други неприятни симптоми.

Магнитна буря със средна сила може да настъпи на 29 август, така че на този ден е най-добре да си починете, да не извършвате физически натоварвания или да изпитвате емоционален стрес.

За да улесните понасянето на предстоящи слънчеви изригвания, е необходимо да имате под ръка лекарства за хроничните си заболявания, а също така и да редуцирате вредната храна и алкохола. Поемайте повече течност, като в горещините не е добре да се пият ледени сокове, топли чайове, за да уравновесите температурата на тялото си.

По-младите и тези, които спортуват, са по-слабо чувствителни на магнитните смущения.