В изключително редки случаи може да се стигне до т.нар. "ваксинален пробив" - когато човек, въпреки че има завършен имунизационен цикъл, се заразява с COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Предпоставка за това е разпространението на нови, по-агресивни варианти на вируса, какъвто например е "Делта" вариантът.

"Четирите одобрени в ЕС ваксини надеждно предпазват от тежко протичане на коронавирусната инфекция и хоспитализация", настояват от ведомството на Стойчо Кацаров.

"Делта" вариантът на коронавируса се разпространява значително по-бързо от всички известни до момента варианти. Това означава, че един заразен човек предава инфекцията на много повече хора. Спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията са единственият начин да се предпазим от COVID-19.

"За да защитим себе си и близките си от COVID-19 трябва да се спазват противоепидемичните мерки - честа дезинфекция, спазване на физическа дистанция и носене на предпазна маска. От МЗ призоваха хората да се ваксинират, тъй като единствено ваксинацията предпазва от тежко протичане на заболяването. Всяка поставена ваксина срещу COVID-19 е крачка към преодоляване на пандемията. Колкото повече хора се имунизират срещу коронавирусната инфекция, толкова по-защитено ще бъдем обществото", допълниха от МЗ.

А само до няколко дни в 5 български града стартира кампания за ваксинация, при която на всеки имунизирал се ще бъде даван ваучер за храна, на стойност 20 лева.

20 лева ваучер за храна, ако се ваксинирате! Започва до дни в 5 наши града

Така от края на седмицата в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново започват работа временни ваксинационни пунктове пред магазините на голяма търговска верига.

За кампанията "Ваучери за храна срещу ваксина" здравните власти са осигурили екипи, които да имунизират на входовете на търговските обекти.

Временните ваксинационни пунктове ще работят от 3 септември до края на месеца.