Според статистиката на СЗО повече от 70% от българите имат понижен имунитет. Разбира се, това не означава, че те ще се разболеят, но има риск. Как да разберем, че е време активно да действаме и да подсилим защитните си сили?

Мнозина разбират, че имунитетът им е отслабнал, когато вече се разболеят. В същото време има редица признаци, които показват, че защитните сили са на границата и организмът трябва да бъде подпомогнат, особено при настъпващата пролет.

Умора и сънливост

Ако постоянно ви се спи, повечето хора го приемат като знак, че са преуморени. Въпреки това сънливостта и слабостта са сред първите симптоми за намаляване на имунните сили. Те се появяват, защото тялото, чувствайки се изчерпано, започва да събира енергия, акумулира запаси предварително в случай на непредвидена атака от инфекции.

Почти е невъзможно да се различи имунната умора от тази, която се появява след стрес. Единственото нещо, което ще покаже причината, са съпътстващите я признаци. Например, заедно с умората и сънливостта непрекъснато рецидивира вирусът на херпес симплекс: появява се един-два пъти седмично. Също така, като маркер може да служи и появата на пъпки по лицето. Ако те се появят заедно със слабостта, трябва да започнете да вземате мерки за укрепване на защитната си система.

Разконцентрирано внимание

Невъзможността да се концентрираме върху някакъв ангажимент или работа също може да не е признак на разсеяност и разстройство в дефицита на вниманието, а ясен симптом за намаляване на имунитета.

Човек не може да се концентрира върху нещо, защото тялото му в момента, чувствайки проблеми в своята защита, акумулира всичките си сили за резерва. Естествено, поемането на много задачи в такъв момент не е най-добрият избор.

Кожен обрив

Намаляването на имунитета често се отразява върху кожата. Акне, обриви, дълбоки временни бръчки - всичко това показва, че имате нужда от почивка. Кожата е една от частите на имунната система на тялото. Тя има функцията на защита срещу външни фактори. Ако структурата на кожата е увредена - например физически, механично, поради изгаряния, измръзване и т.н., тогава ще започнат имунните реакции. Също така появата на различни видове обриви по кожата може да се дължи на твърде активното загряване, голямо количество хлор във водата и др.

Отслабването на имунитета е свързано с разрушаване на клетките, които се намират в кожата и са отговорни за защитата на тялото като цяло.

Стомашно-чревно разстройство

Обикновено хората свързват проблемите с храносмилателния тракт с отравяне или неправилно хранене. В действителност обаче те могат да се появят при намаляване на имунитета. В крайна сметка всяка лигавица, в която живее условно патогенна флора, реагира на това. И червата са един от най-големите органи с такава флора. Механизмът на действие е следният. Когато защитните сили на тялото са намалени, полезната флора умира, условно патогенната я потиска. На този фон проблемите започват с червата. Може да почувствате подуване на стомаха, разстройство и всичко това да бъде придружено от гадене.

Увеличени лимфни възли

Всички сме свикнали с факта, че лимфните възли се увеличават, когато вече има инфекция в тялото. Всъщност лимфните възли могат да се възпалят и по-рано, когато имунната система е започнала да отслабва.

Лимфните възли се увеличават дори когато в организма се появи микровъзпаление. При това то може да не се вижда при направените изследвания. Но тогава си струва да си направите по-обширни кръвни тестове: имунограма, биохимия. Отнякъде все ще изскочи източникът на проблема. Ако има безсимптомно увеличение на лимфните възли, трябва да отидете при имунолог и да разнищите проблема подробно. Често такова намаление на имунитета се причинява от болести, които “спят” в тялото в продължение на 10 или дори 20 години и не се проявяват.

Милена ВАСИЛЕВА