Датски изследователи проучиха едно от популярните болкоуспокояващи и стигнаха до плашещо заключение. Сега учените настояват аналгетикът да се отпуска само с рецепта.

Изглежда, че едва наскоро експерти от Германския информационен институт Stiftung Warentest са тествали ефективността на ибупрофен, парацетамол и други комбинирани лекарства, налични за продажба във всички аптеки.

Какво не е наред с диклофенака?

Тогава експертите потвърдиха, че повечето от традиционните болкоуспокояващи са се доказали като безопасни. Включително диклофенак. Що се отнася до последното, датските учени изтъкват обратното мнение: те установяват, че това нестероидно противовъзпалително лекарство води до твърде големи и доста сериозни странични ефекти.

Изследователи от Университетската болница в Орхус (Дания) установиха, че в сравнение с други аналгетици, диклофенак може да увеличи риска от инфаркт с 90% и инсулт с 60% още 30 дни след започване на приложението.

В допълнение, проучване, проведено в продължение на десет години, показва, че при редовна употреба на диклофенак, стомашно -чревното кървене е много по-често, отколкото при употребата на ибупрофен, парацетамол и други болкоуспокояващи.

С оглед на това учените, водени от автора на изследването, се застъпват за ранното прехвърляне на диклофенак в категорията на лекарствата, отпускани с рецепта. Между другото, Европейската агенция по лекарствата (EMA) още по-рано започна да изразява загриженост относно възможните рискове, свързани с терапията с диклофенак.

Според учените, тъй като времето на въздействие на лекарството е само около два часа, често се изисква по-висока доза от лекарството за постигане на желания ефект. Точно това провокира развитието на опасни странични ефекти