Подвариантът на Омикрон ВА.2.75 (Кентавър) не е опасен и не трябва да се преекспонира, защото още през май месец е доказан в Индия и досега не се е развил. Той не е по-болестотворен и заболяването, което причинява, не е по-тежко от това, което прави другият Омикрон, освен това е само с около един процент по-заразен от досегашния вариант. Това каза днес в Плевен проф. д-р Тодор Кантарджиев, който бе гост на откриването на Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари в Медицинския университет. 

Според проф. Кантарджиев Омикрон е много по-малко опасен и не причинява толкова засягане на белия дроб, афинитетът му към белодробната тъкан е много по-малък от уханския и Делта вариантите на COVID-19. Той подчерта, че "с ваксина или без ваксина мина през цялото население на България", освен това психиката на хората се е променила, знаят много повече за вируса, но трябва да спазват елементарни хигиенни мерки.

Според проф. Кантарджиев е хубаво, особено възрастните хора, да се ваксинират. Той посочи, че от следващата седмица ще има възможност и за ваксинация срещу сезонен грип. Самият той сподели, че е с четири ваксинации срещу коронавирус, като сега изчаква през ноември да си постави и от новата ваксина срещу Омикрон.

Специалистът обаче бе категоричен, че жените, които планират бременност, трябва да се ваксинират преди това, а не по време на самата бременност. Другият вариант е след третия месец.

"Човечеството се пребори с COVID-19, дори Световната здравна организация каза, че вече му се вижда краят", добави проф. Кантарджиев. По думите му причините са две – слаб вирус, който прави лека инфекция, и второ - по-голямата част от населението е преминало през него и обществото вече не е така уплашено.