Това е последната спокойна седмица по отношение на разпространението на коронавируса - имаме фалшиво епидемично благополучие. Това каза консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

Според него здравната система трябва да се подготви, а хората да се ваксинират. Той заяви, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души", уточни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че открито се срещаме с приятели, посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на заразените ще продължи да нараства през следващия месец.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че ваксините, които се прилагат в България, предпазват и от "Делта" варианта. Професорът коментира, че на 1000 преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Преболедувалите трябва да изчакат между три и шест месеца, за да се ваксинират и да получат силен имунен отговор.