Опасността от странични ефекти на лекарството е горещо обсъждана, но това е единственото лекарство, което е показало реален ефект за забавяне на заболяването.

Ново лекарство, предназначено за борба с болестта на Алцхаймер, е получило пълно одобрение от Администрацията по храните и лекарствата, за да бъде пуснато в продажба. Това е важно събитие за стотици милиони хора, защото това е първото лекарство, което, както показват опитите, забавя прогресията на това ужасно заболяване, пише New Atlas.

Лекарството, наречено Leqembi, се произвежда от японската компания Eisai. Това е интравенозно лекарство, което означава, че се инжектира директно в кръвта чрез капкомер. Това не са лекарства за болестта на Алцхаймер, но са не по-малко важни в борбата с болестта, тъй като тяхното използване значително забавя влошаването на паметта и мисленето при пациенти в ранните стадии на заболяването. Отбелязва се, че по време на изпитанията се е наблюдавало забавяне в скоростта на умствените способности с 27% при пациенти с леки симптоми на болестта на Алцхаймер. Въпреки че това няма да спре болестта, ще даде на пациентите и на здравните системи повече време, което в крайна сметка ще увеличи шансовете един ден да преодолеят болестта.

Основният механизъм на действие на лекарството действа чрез намаляване на лепкавите амилоидни плаки, които се натрупват в мозъка с напредването на болестта на Алцхаймер. Амилоидните плаки са като купища боклук, които мозъчните клетки не могат да изчистят. С течение на времето тези плаки пречат на мозъчните клетки да комуникират и причиняват увреждане.

Надежда или риск? Може ли ново лекарство да е началото на края на Алцхаймер?

Не всичко обаче е толкова розово и полезното на пръв поглед лекарство има и обратна страна. Може да има сериозни странични ефекти, включително подуване на мозъка или кървене. Около 13% от участниците в клиничните изпитвания са се сблъскали с тях. Освен това хората с определени генетични предразположения към болестта на Алцхаймер или тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, може да са изложени на повишен риск от развитие на заболяването, докато използват това лекарство. Най-честите нежелани реакции са главоболие и реакции, свързани с инфузията — нежелани реакции, които човек може да изпита по време или след приема на лекарството чрез вливане, които могат да включват симптоми като треска, втрисане, обрив или затруднено дишане.

По отношение на практическите последици, пускането на лекарството на пазара отваря свят от възможности за повече от шест милиона възрастни, живеещи с болестта на Алцхаймер само в САЩ. Това дава време на пациентите да продължат лечението, да прекарат време с близките си и да се насладят на ежедневието си, което все още не е толкова засегнато от болестта. Просто казано, лекарството предлага начин да се забави часовникът на болестта, печелейки повече време за пациентите и техните семейства. Но не трябва да забравяме за страничните ефекти, които без внимателно регулиране на продажбите и широко разпространена практика на самолечение могат да станат фатални за огромен брой хора.

Те забравят пътя и умират. Учени откриха, че делфините страдат от Алцхаймер

Въпреки високата цена (очаква се да бъде около 26 500 долара на година), надеждата е, че след като бъде одобрен от администрацията, разходите могат да бъдат покрити от здравноосигурителните компании. Това не е перфектно решение, но е стъпка в правилната посока и знак за напредък в борбата срещу болестта на Алцхаймер.

Като цяло, одобрението на лекарството бележи важен успех в лечението на болестта на Алцхаймер. Въпреки че не е лек, той е мощен инструмент в нашия арсенал срещу болестта, който дава надежда на милиони хора, които страдат от нея. Бъдещите изследвания вероятно ще имат за цел да намалят опасните странични ефекти и да разширят ползите от лекарството, оставяйки болестта на Алцхаймер в миналото.

Превод: GlasNews.bg