„Два дни преди симптомите можеш да заразиш околните. Първите симптоми на грипа са много отличителни - добре сте били през деня, вечерта висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, силно изразена отпадналост. Първото нещо, което съветвам пациента е да направи бърз комбиниран тест за COVID-19 и грип“.

Това каза пулмологът д-р София Ангелова.

В първите часове грипният вирус може да не бъде уловен, затова е добре след 48 часа да се направи още един тест.

За грипа има оръжие и е добре лечението да започне веднага, каза д-р Ангелова.

„Tова са известните противогрипни медикаменти, които ги има навсякъде в аптеките и е хубаво да започнем лечението в първите 48 часа, защото пикът на развитието е тогава. При първите симптоми на грип не е необходимо да бързат към лекарските кабинети. Достатъчно е да се свържат с техния лекар, да направят теста и те ще го улеснят с какво лечение да се започне. През 2009 г., когато върлуваше свинският грип, дкъсното започване на антивирусния медикамент спаси човешки животи“, допълни пулмологът пред БТВ.

Кога трябва да се прибягва до антибиотик?

При първите вирусни симптоми не трябва да се пие антибиотик, тъй като той удължава процеса на боледуване и потиска имунната система, предупреди д-р Ангелова.

„Когато дадем антибиотик, ние унищожаваме пробиотичните бактерии и лишаваме организма от техните много ценни функции, една от които е да балансират имунната система. По този начин нашите клетки остават вяли, мудни и неспособни да се справят с вируса. Докато пием антибиотик, вирусът работи и се получават усложнения, така възникват бронихити, бронхиолити и пневмонии. Тогава човекът започва да боледува не за 5-7 дни, а много повече и получава кашлици, които продължават цял месец“, каза още тя. 

В случаите на усложнения, пневмонии, бронхити, бронхиолити и вторични бактериални инфекции трябва да се направи рентгенография и тогава вече лекарят да изпише антибиотик.

Резистентност към антибиотици

В последно време идват все повече пациенти, при които бактериите са резистентни, каза д-р София Ангелова.

„Като пулмолог се притеснявам да не дойде времето, когато ще знам как да лекувам, но няма да мога. В последните години няма нови антибиотични молекули. Ако позволим да се развие резистентност към тези антибиотици, особено хинолоновата група, тогава ще бъдем безсилни и ще губим човешки животи, защото не разполагаме с медикамент, който да убие тези бактерии“, предупреди пулмологът.

Как да засилим имунитета си?

„Основното е балансираното хранене с трите нутриента – белтъци, въглехидрати и мазнини. Не е сезонът на диетите. Сега е времето, когато трябва да приемаме белтъчна храна. На второ място са умерените физическите натоварвания. Науката доказва, че силните физически тренировки предразполагат към грип и вирусни инфекции. И трето – пълноценният сън“, посочи д-р София Ангелова.

Тя отново напомни колко важно е да носим предпазни маски в поликлиниките, болниците и лекарските кабинети. По думите ѝ, когато и болният, и здравият човек носят маска заразяването се свежда до минимум.