Български Червен кръст навършва 145 години от създаването си. Годишнината e повод да отдадем почит към делото на изтъкнати дейци и институции, които са подкрепяли организацията в дългогодишната хуманитарна служба, както и да подчертаем приемствеността на хуманните идеи и принципи.

По повод годишнината БЧК-Пловдив разкри пункт за набиране на нови доброволци, на който ще бъдат раздавани и сувенири. Той беше открит днес от 10:30 часа на ул.“Стойчо Мушанов“ 48 в Пловдив. БЧК отбелязва своя рожден ден именно на 25 октомври - датата, на която през 1878-ма е основано първото дружество в България. Првата червенокрьстка структура е установена в Сливен под председателството на митрополит Серафим. Уставът й е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия.

Веднага след Съединението на двете български области на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент (Васил Друмев). За нея указ подписва княз Александр Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година. От създаването й досега тя има петнадесет председатели, сред които са значими личности като проф. Стоян Данев, проф. Васил Моллов, проф. Димитьр Ораховац и д-р Любен Рачев.

БЧК има свои структури във всички регионални центрове, взаимодейства си с редица международни хуманитарни организации. Негови служители и доброволци работят и подпомагат възрастни хора с домакински и медицински грижи. Организацията се включва активно при бедствия и аварии, обучава водни спасители. Планинската спасителна служба, в която работят предимно доброволци, също е нейна структура.