Мащабен норвежки анализ доказва, че водният студ може да има превантивен ефект, като ни предпазва от диабет и сърдечни заболявания. Независимо дали става дума за освежаващото къпане рано сутрин в студените морски води, или за ледената вана след тренировка, ползите от това са добре известни. Но смразяващата вода може и да е ключът към намаляване на телесните мазнини. Въпреки че почитателите ѝ ще ни кажат, че са знаели това през цялото време и че потапянето в нея освен загуба на тегло може да доведе и до по-добро психично здраве и повишено либидо, досега нямаше много реални научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

В мащабен научен преглед, направен от Арктическия университет в Норвегия, са разгледани 104 проучвания, анализиращи ефектите на студената вода върху тялото ни. Целта е била да се определи дали те имат някакво значително въздействие върху човешкото здраве. Нека кажем, че резултатите на учените могат да ни накарат да настръхнем!

“От университетската работа става ясно, че има все повече доказателства, че доброволното излагане на студена вода може да има някои полезни ефекти върху здравето”, казва водещият автор Джеймс Мърсър.

“Много от проучванията демонстрират значителни ефекти от нея върху различни физиологични и биохимични параметри”, добавя той.

Изследването дава представа за връзката между плуването в ледените води и активирането на кафявата мастна тъкан - вид телесна мазнина, която изгаря калории. Авторите твърдят, че то активира и/или трансформира мастната ни тъкан, както и намалява инсулиновата резистентност и подобрява инсулиновата чувствителност. Това може да има защитен ефект срещу сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и други метаболитни усложнения.

Накратко, студената вода стресира тялото ни, като го принуждава да изгаря мазнини, за да не се понижи температурата му.

Проучването установило също, че водният студ може да има превантивен ефект, като ни предпазва от диабет и сърдечни заболявания, пише 24 часа.

Това се дължи на факта, че той увеличава производството на малко известен протеин, наречен адипонектин, който регулира нивата на захарта в кръвта и разгражда мастните киселини.

Означава ли това, че трябва да започваме всеки ден с ледена баня или ледено потапяне в океана? Честно казано, не. Както се посочва в доклада, рискът от хипотермия все още е основният проблем.