В зависимост от това в коя зона влиза дадена област или страната ще бъдат въведени определени ограничения. Това стана ясно от представянето на плана срещу новата вълна на коронавируса, представен от здравните власти.

Зоните

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмночервена зона.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни с коронавирус. Когато те са до 2500 се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната се определя, че е влязла в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 сме в червената зона, а когато сме над 9000 – в тъмночервената.

В различните зони ще се въвеждат различни ограничения. Детските градини ще бъдат затваряне на последен етап. Ще могат да бъдат посещавани от деца, чиито родители са имунизирани и при условие, че целият персонал също е имунизиран.

В последното ниво на заболеваемост се планува да бъдат затворени всички обекти, освен жизнено важните – като аптеки и хранителни магазини. В тъмночервената зона се допуска да се забрани пътуването дори и между различните области в страната.

Според здравния министър с това зониране и планиране ще има предвидимост.

Граничен здравен контрол

Той трябва да бъде ефективен с цел намаляване на риска от разпространение на заразата. Вече има създаден „зелен коридор“ за хората, които са с европейски сертификат. Всичко е автоматизирано и се използват технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR. Потокът е по-добре контролиран и здравните власти смятат, че по този начин рискът от безпрепятственото влизане на вируса е под контрол.

 

Подробният план ще бъде публикуван по-късно.