Учени от Пастьорския изследователски институт по епидемиология и микробиология на Rospotrebnadzor създадоха и регистрираха първия ензимно-свързан имуносорбентен анализ за количествено определяне на антитела срещу коронавирусна инфекция в Руската федерация. Това беше съобщено днес, 15 април, на официалния сайт на Роспотребнадзор.

"Руски експерти създадоха първия ензимно-свързан имуносорбентен анализ за определяне на антитела при хора, заразени с коронавирусна инфекция, със симптоми на заболяването или които са боледували в миналото или са били в контакт с коронавирус в миналото през липса на клинични симптоми", се казва в съобщението.

Показанието за използването на новия руски текст е необходимостта да се оцени развитието на имунитет на антитела при пациенти, заразени с коронавирус по време на терапията. В допълнение, тези тестове могат да се използват за анализ на образуването на антитела при хора, които са се възстановили от коронавирус или за оценка на нивото на популационен имунитет при здрави хора.

Специалистите на Rospotrebnadzor отбелязват, че с помощта на тази система за тестване е възможно да се оцени тежестта на имунния отговор от много ниско до много високо ниво, поради което този набор от реактиви е много полезен за вземане на решение за допълнителна ваксинация срещу коронавирус.