Случаи на Лаймска болест регистрираха в Пловдим и областта.

Кърлежи са ухапали 11 души в Пловдив и областта от началото на месец април до днес. Шестима от пострадалите са развили Лаймска болест, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Пет от случаите са през април, а един  през месец май. Здравните власти предупредиха гражданите да бъдат внимателни, тъй като атаките от опасните акари ще зачестят със затоплянето на времето и избуяването на растителността.

Пострадалите да не се опитват да вадят кърлежа от тялото си, а да потърсят веднага лекарска помощ, добавиха още специалистите, което ще им спести доста неприятности. Кърлежите често предават чрез ухапването си Лаймска болест на хората.

Таралежите крият заплаха за хората

Тя протича в няколко фази като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен за болестта е кожният обрив на мястото на ухапването като разширяващ се червен кръг.
Интервалът от заразяването на човек при кръвосмучене до изявата на първите симптоми на заболяването се нарича инкубационен период, информира 24 часа. При лаймската болест той е между 3 и 30 дни.

Най-типичното й проявление след ухапване, което само по себе си вече е ясен признак е яркото зачервяване около мястото на ухапването. Пострадалият веднага трябва да потърси лекарска помощ, за да му бъде назначено лечение.

Проф. Кантарджиев с важни препоръки за премахването на кърлеж