Главният специалист по инфекциозни заболявания на свободна практика на Министерството на здравеопазването на Руската федерация, заместник-директорът за научни изследвания и иновативно развитие на Федералната държавна бюджетна институция NMITs FPI Владимир Чуланов обяви повишения риск от смърт при пациенти с делта щам на коронавирус. Според него тази вероятност се е увеличила със 132%.

Както отбеляза Чуланов, делта щамът на коронавируса е по-опасен, тъй като има специални свойства: разпространява се по-бързо от другите разновидности на COVID-19 и е по-патогенен.

"Това причинява по-тежки форми на заболяването и [вероятността от случаи] с хоспитализация, например, се увеличава със 108%, както показа едно проучване. А рискът от смърт се увеличава със 132%", каза Чуланов в ефира на телевизионният канал Русия-24...

Експертът подчерта, че колкото повече хора ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус, толкова по-малко ще бъде разнообразието от циркулиращи щамове. Това означава, че рисковете от вирус с още по-неблагоприятни свойства са намалени.

Превод: GlasNews.bg