Единствено бюрократични пречки спират Световната здравна организация да одобри руската ваксина Sputnik V. Това каза пред вестник La Nacion Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF).

Според него руската страна не вижда особени проблеми с разпознаването на лекарството, тъй като ефективността на ваксината е потвърдена от публикации в авторитетни медицински списания и реални данни от цял ​​свят.

„Руското министерство на здравеопазването поддържа тесни връзки със СЗО и разбираме, че все още има малки пречки по пътя ни, но те са от изключително бюрократичен характер“, подчерта Дмитриев.

Сега Sputnik V е одобрен от регулаторните органи в 71 държави с общо население от четири милиарда души и е вторият по големина в света по отношение на ваксинациите. Данните от двете клинични изпитвания и използването на Sputnik V в различни страни (Аржентина, Сан Марино, Сърбия, Унгария, Бахрейн, Мексико, Обединени арабски емирства, Беларус) показват, че това е една от най-безопасните и ефективни ваксини срещу SARS-CoV - 2.

„Трябва също да се отбележи, че ваксинацията със Sputnik позволява влизане в повече от 100 държави. Ваксинираните със Sputnik V могат да посетят 31 държави и няма да им бъдат искани допълнителни документи за COVID-19, пише БГНЕС. И когато СЗО най-накрая одобри лекарството, броят от такива страни ще се увеличи", каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF) Кирил Дмитриев.

Sputnik V, разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, с подкрепата на RFIF, получи сертификат от Министерството на здравеопазването през август 2020 г. и стана първата регистрирана ваксина срещу коронавирус в света.