Световната здравна организация смята, че недостигът на йод е най-често срещаната неинфекциозна болест на планетата. Според статистиката доста хора получават 2-3 пъти по-малко йод от необходимото. А това отнема малко по-малко от живота на човек!

6 храни, които могат да увредят щитовидната жлеза

Според препоръките на СЗО ежедневно трябва да се приемат около 100 микрограма (mcg) йод за юноши, 150 микрограма за възрастни и 200 микрограма за бременни жени. Изглежда малко, но йодът е доста рядък елемент. Човек го получава само външно: 90% - с храна, а останалите - с водата и въздуха.

Ако в организма няма достатъчно йод, метаболизмът е нарушен, щитовидната жлеза престава да функционира правилно, имунната система е отслабена, състоянието на кожата, ноктите и косата се влошава, рискът от затлъстяване се увеличава, а в напреднали случаи се развиват болести като гуша и кретинизъм.

Дефицитът на йод е особено забележим в есенно-зимния период, когато нашата диета е доминирана от храни, бедни на витамини и микроелементи.

Представяме ви 10-те най-добри храни, които ще ви помогнат да запълните дефицита на този елемент и да укрепите щитовидната си жлеза.

Премахнете всички токсини от тялото, подобрете притока на кръв и намалете възпалението само като...

Йод в храни

Морско зеле
100 грама кафяви водорасли, или морско зеле, съдържат до 300 микрограма йод. Опитайте се да го добавите към любимите си салати и лесно ще осигурите дневния процент на жизненоважня елемент. В допълнение към йода от водораслите, можете да получите витамини А, Е, С, В, както и желязо и магнезий.

Черният дроб на треска
В Русия например черният дроб на треска се е считал за деликатес и салата с него рядко се е правела. В днешно време обаче бурканите с черен дроб са във всеки супермаркет, но с това, разбира се, той не е станал по-малко полезно. Черният дроб на треска е източник на рибено масло, съдържа значително количество витамини (A, D, E), фолиева киселина и йод. 100 грама от продукта могат да съдържат от 250 до 370 mcg йод.

5 храни, които стават опасни при повторно нагряване

Фейхоа
Чувствайте недостига на йод в тялото си? Метаболизмът ви е нарушен? Не бързайте да си купувате лекарства. Тропическият плод Фейхоа, ще помогне да се справите с много болести. Фейхоа е единственото растение, което може да бъде сравнено с морските храни по йодно съдържание. Ако дървото расте на брега на морето, в сто грама плодове съдържанието на йод може да достигне 250 mcg. Ако то е посадено далеч от морето, съдържанието на йод в плодове е много по-малко.

Треска
треска - отличен източник на протеини за тези, които следят диетата си: тази бяла риба има малко мазнини и калории, но много витамини и микроелементи, включително йод. Една порция (100 грама) съдържа 110–135 mcg йод.

Скариди
Почти всички морски дарове са богати на йод и скаридите не са изключение. В една порция (100 г) ще откриете до 110 мкг йод или 2/3 от дневната норма.

Риба тон
Рибата тон е високо ценена заради най-високото си съдържание на протеин сред всички риби. „Морско телешко“, както я наричат готвачите, има изключителен вкус и е отлична за приготвяне на пасти и салати. В рибата тон има също много калий, фосфор, калций, магнезий, желязо и йод (в 100 грама около 50 mcg).

Седем причини да проверите щитовидната жлеза точно през есента

Яйца
Кокошите яйца са единственият продукт, който се абсорбира от нашия организъм на 97-98%. От микроелементите в яйцата има фосфор, желязо, мед, магнезий, йод (до 35 микрограма на 100 г). Но основно всички витамини и микроелементи се съдържат в жълтъка.

Райска ябълка
Йодът е доста в Райската ябълка (до 30 мкг на 100 г плодове). Освен това тя съдържа магнезий, натрий и желязо, чието съдържание надвишава дори обикновените ябълките.

Гърди от пуйка
Спортистите харесват пуйката заради голямо количество протеини. Но подобно на цената, в месото има висока концентрация на хранителни вещества: калций, калий, цинк, желязо, фосфор, йод (около 20 микрограма на 100 грама) и витамини

Фасул
Ястията от фасул са не само вкусни и богати на йод, но и много полезни. В боба много влакна, магнезий, мед, цинк, фолиева киселина, която е необходима за създаване на нови клетки в организма и поддържането им в нормално състояние. И разбира се, там има йод - в 100 грама боб съдържа от 10 до 15 микрограма.

6 храни, които могат да увредят щитовидната жлеза

В малки количества йодът се среща и в млечни продукти, пшеница и елда, ягоди, банани, а също и в гъби. Най-лесният начин да добавите допълнителен йод към вашата диета е да използвате йодирана сол.

Въпреки това, трябва да се знае, че много йод се губи при готвене и топлинна обработка. Така, при готвене на месо и риба, съдържанието на йод намалява с почти 50%, а при готвене на картофи се губят от 30 до 40% от ценния елемент./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!