Районните здравноосигурителни каси в Пловдив, Ямбол и Варна отказват да платят направени от семейните лекари имунизации срещу COVID-19. За това сигнализира д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от TrafficNews.

Става въпрос за ваксини, които джипитата са поставили през април на хора без здравни осигуровки или такива, които не фигурират в пациентските им листи.  

Д-р Сотиров припомни, че въз основа на заповед, издадена от министъра на здравеопазването на 23 декември 2020 г., той и колегите му имат право да правят такива имунизации. Целта е да се подпомогне масовата имунизация на населението. За всяка поставена ваксина семейният лекар трябва да получи по 10 лв.

Ваксинациите на тези лица се въвеждат не в софтуера на съответния лекар, а директно в регистъра на ваксините. Заплащането, според д-р Сотиров, трябва да се извършва на база отчетените в този регистър имунизации.  

„През февруари и март всичко бе заплатено. Не знам по каква причина през април изведнъж отказаха да платят. Нямало съвпадение на данните. Няма и как да има, защото когато аз правя отчет за дейността си в Здравната каса, там не влизат здравно неосигурените пациенти и тези, които не са от моята пациентска листа. Това е забранено от Закона за здравното осигуряване. Затова заплащането се прави въз основа на въведеното в регистъра за ваксините”, посочи медикът.

Представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Българския лекарски съюз са сигнализирали за проблема здравния министър и управителя на Националната здравноосигурителна каса. „Те са били много изненадани от отказите на тези три Каси да платят имунизации, защото това на практика е саботаж на имунизационната програма. В крайна сметка това не са пари от бюджета на Касата, те се отпускат от Здравното министерство. Министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която препотвърди онази от декември. И въпреки това РЗОК – Пловдив отново отказа да плати за април. Мотивираха се, че заповедта е издадена през май”, обясни д-р Сотиров. Той е категоричен, че това ще демотивира личните лекари да правят имунизации.

TrafficNews потърси за коментар РЗОК – Пловдив. От там отговориха, че към момента всички ваксини са заплатени на семейните лекари и няма подаден нито един сигнал.

От Касата посочиха, че заплащането се прави по определени правила. Ако някой не е получил пари за поставена ваксина, то най-вероятно това е свързано с проблем в неговата програма, за който РЗОК не носи отговорност.