Нов случай при хора на рядък щам на свински грип, инфлуенца A H1N2v, беше потвърден в Обединеното кралство. Това е наложило разследване от служители на общественото здравеопазване. Този щам, въпреки че е подобен на този, открит при прасетата, е уникален в сравнение с други скорошни случаи при хора по света. Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство (UKHSA) в момента идентифицира и наблюдава близки контакти, за да предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, пише ScienceAlert.

Случаят е идентифициран в Северен Йоркшир, където пациентът, чиято възраст и здравни данни не се съобщават. Той е имал леки симптоми и оттогава се е възстановил. Случаят е открит по време на рутинно наблюдение на грип, след като местен лекар прегледал пациента на 9 ноември. Последващото геномно секвениране и PCR анализ са потвърдили наличието на H1N2.

Свинският грип, често срещано заболяване сред прасетата, понякога заразява хората с варианти H1N1v, H3N2v и H1N2v, открити при хора в предишни случаи. Този неотдавнашен случай в Обединеното кралство е първият случай на H1N2v при хора в страната, въпреки че са докладвани 50 случая в световен мащаб от 2005 г.

Експертите подчертават, че тези вируси по правило не се предават от човек на човек и обикновено се свързват с пряк или косвен контакт със свине. Въпреки че свинският грип може да причини широко разпространено заболяване при свинете, той рядко е фатален. При заразените прасета симптомите може да са леки или да липсват.

Властите и експертите не са прекалено загрижени за този случай, но подчертават важността на наблюдението на подобни случаи, като се има предвид възможността вирусите на грип А да се адаптират към нови гостоприемници и да се комбинират с човешки щамове, което води до появата на нови варианти.

Пандемията от свински грип през 2009 г. беше причинена от различен щам на H1N1, който сега е често срещан сезонен грипен вирус при хората и е различен от щамовете, които в момента се срещат при прасетата. Превантивните мерки включват поддържане на добра хигиена около прасетата и следване на съветите на лекар за тези, които изпитват респираторни симптоми. Представители на здравните власти на Великобритания извършват задълбочена работа с тези, които са били в близък контакт с пациента и дават подходящи препоръки.

Превод: GlasNews.bg