Близките на починалата 29-годишна жена няма да търсят правата си в съда. Те обвиняват за случилото се здравната система и отказ на преглед. Жената издъхна в пловдивска болница в шестия месец от бременността си. 

„За мен лично проблемът е в системата, защото 90% от личните лекари ги е страх от Ковид и цялото лекуване е със съобщения и по телефон”, разказа пред GlasNews.bg съпругът на починалата Йордан Вълков.

Жената не е имала придружаващи заболявания. Според медиците обаче тя е потърсила медицинска помощ с голямо закъснение. 

„Ковид е тежко заболяване. Наистина непредвидимо и умират хора, понякога млади, никой не е защитен и не се знае как ще се развие. Каквото могат колегите и аз сме направили, но се случват тези неща. За съжаление особено уязвими са такива хора”, заяви личният лекар на жената д-р Ваня Добрева. 

Родилката е приета е в болница на 15 септември, а резултатът от теста за коронавирус излязъл на следващия ден. След като състоянието й бързо се влошило, жената била интубирана, но лекарите не успели да спасят живота й. 

„В съда няма да търся правата си, защото няма как да ми бъде върнато семейството, което загубих. Ако беше някой ни казал да идем на Спешното, нещата можеше да бъдат много по-различни”, добави още Йордан Вълков.

"Няма постъпил сигнал за случая в прокуратурата, но прокуратурата се самосезира за причините за смъртта", коментираха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Проверката на случая продължават и здравните власти.