При предишната власт онова, което ми липсваше, бе анализ за епидемията, за да знаем сега кои стъпки са били правилни и кои не. Но такъв анализ, който по принцип се прави при всяка епидемия, няма, настоя пред БНТ епидемиологът и съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова.

Според нея няма нужда от Националния оперативен щаб, който не е взимал решения, нито пък е правил анализи.

"Една сводка, един трагичен глас, който огласяше колко хора са болни умрели от вируса", аргументира се тя.

По думите й в Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи.

"Това беше една от основните грешки. Хубаво започнаха без план, след това обаче се взимаха хаотично политически решения. Допускам, че експертите не са били питани по въпроса. Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно?", попита професорката.

"Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това? Ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това", допълни тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко.

"Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", настоя експертът.