Спешна помощ показа на извънреден брифинг днес шест документа, които доказват, че 62-годишният мъж от Елин Пелин, който почина - е бил посещаван цели 6 пъти от медици за 20 дни, само през този месец.

Мъж издъхна в дома си след отказ от прием в болница

Припомняме ви, че съпругата на мъжа Илона Александрова твърди, че мъжът й е бил гол и е плачел и въпреки това са отказали да го приемат в столични здравни заведения.

"За пореден път уточнявам, че Спешна помощ не лекува. Предназначението на екипите ни е да се иде на място, ако адресът е спешен и състоянието на пациента изисква то да бъде стабилизирано. Идеята е пациентът с най-малки рискове да бъде транспортиран до лечебното заведение. Нашите екипи работят с временни диагнози, защото имат само слушалка, медицинска чанта, двете си ръце и познание и опит в главата си.

След като се транспортира пациентът в Спешна помощ, му се правят различни изследвания, конкретизира се диагнозата и му се прави лечение. Нашите екипи не извършват това и нямат тези правомощия. Нашите екипи не пишат рецепти. Надявам се наистина хората вече да разберат, че екипите ни са за спешни животозастрашаващи състояния, а не за прегледи.

При първото посещение в началото на месеца мъжът не е изисквал хоспитализация, затова е бил оставен у дома. Същият ден отново се вика Спешна помощ. Вторият ни екип е предложил хоспитализация, за да е по-спокоен пациентът. Той обаче е отказал.

Четири дни по-късно, отново сме викани за този пациент. Той е прегледан, отново е отказал хоспитализация, защото на другия ден е имал записан час за преглед при специалист. Съпругата му се е разписала.

Следващото викане е след седмица. Пациентът е преведен в Александровска болница и е хоспитализиран. Какво се е случило в болницата, не е наша работа, не го знаем и няма нужда да го знаем. Следобед на 19-ти от Александровска казват, че състоянието му изисква извеждане в отделение Гръдна хирургия, с каквото болницата не разполага.

Опитваме да го хоспитализираме в София мед. Пътувайки натам, се оказва, че има позитивирал пациент и се спира приема в отделението", настоя говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

"Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет”, заяви Сунгарска. И допълни: „От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена".

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

"Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София", разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин.

"Събраха се още хора. Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката. Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му, като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа", разказа още доктор Кацарова.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил.

"Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook, обиждани", заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични след преживения стрес.

Ката Сунгарска призова да се изчака заключението от аутопсията.

"Спешна помощ по никакъв начин не приема обвинението за неоказана медицинска помощ, обвиненията в немарливо отношение и всички други обвинения, изказани към нас", заключи тя.