Навиците за пиене на  вашия партньор могат да повлияят на продължителността на живота ви, показват нови изследвания.

Учените отдавна подозират, че двойките, които имат сходни навици за пиене, обикновено имат хармонични брачни резултати, отчитайки както по-добро качество, така и по-дълготрайни бракове. Въпреки това, въздействието на тези споделени модели на пиене върху цялостното здраве досега е било недостатъчно проучено.

За да проучат тези ефекти, изследователи от Института за социални изследвания на Мичиганския университет набират кохорта от 4656 женени или съжителстващи хетеросексуални двойки на възраст над 50 години в Съединените щати и ги интервюират на всеки две години в продължение на най-малко шест години между 1996 и 2016 г. Участниците съобщават дали са пили алкохол през последните три месеца и, ако е така, средното количество, което са пили на седмица. Техните резултати са публикувани в списание The Gerontologist.

Анализирайки тези данни, изследователите установиха, че съпрузите, които имат сходни навици за пиене, живеят по-дълго от двойките, при които единият съпруг пие, а другият не. Дълголетието обаче следва U-образна крива, когато се вземат предвид средните напитки на седмица сред индивидите и техните партньори, с най-висок процент на оцеляване сред слабо пиещите, пише Newsweek.

„Целта беше да разгледаме употребата на алкохол при двойки в проучването за здравето и пенсионирането (HRS) и последиците за смъртността“, каза ръководителят на изследването Кира Бърдит, професор по изследване в Института за социални изследвания. „Интересно открихме, че двойките, при които и двамата са посочили, че пият алкохол през последните три месеца, са живели по-дълго от другите двойки, които или двете са посочили, че не пият, или са имали противоречиви модели на пиене, при които единият е пиел, а другият не.“

Въпреки това е важно да се отбележи, че тези констатации не препоръчват непременно да пиете повече с вашия съпруг. Всъщност дори ниските нива на пиене са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето на мозъка и съня. Въпреки това, тези резултати добавят към изобилие от доказателства, че навиците на вашия партньор и качеството на връзката ви могат да повлияят на собственото ви здраве и дълголетие, пише Newsweek.

„Не знаем защо пиенето и на двамата партньори е свързано с по-добро оцеляване“, каза Бърдит. „Също така има малко информация за ежедневните междуличностни процеси, които отчитат тези връзки. Бъдещите изследвания трябва да оценят последиците от моделите на пиене на двойки за ежедневното брачно качество и ежедневните резултати за физическото здраве.“

Превод: GlasNews.bg