„Температура до 38 градуса не я сваляме. Тя повишава защитните сили на организма. За деца аспиринът е забранен, защото има странични ефекти. За парецатамол, което е най-разпространеното лекарство в света срещу температура, е открит страничен ефект, който още не го пише в листовките, защото медицината го откри преди няколко месеца“

Това коментира кардиологът проф. Сотир Марчев по повод настъпването на сезона на грипа. Той уточни, че много лекарства и заболявания влияят върху поведението на човек:

„Един шофьор, който е изпил 1 грам парацетамол, изпреварва по-рисково на пътя. Един комарджия, който е изпил 1 грам парацетамол, залага по-рисково“.

„Носът се запушва, защото възпалението е разширило кръвоносните съдове. Тогава се слагат капки със съдосвиващо действие, като по този начин се отпушва носът. Когато носът тече безспирно се слагат антиалергични лекарства. Това кара носът да спре да тече“, добави кардиологът.

Мъж предозира с парацетамол, лекувал се сам срещу ковид

Проф. Марчев припомни, че влажната кашлица не се потиска, а се облекчава, като се дават лекарства, които правят храчките по-течни, докато сухата, която дере гърдите, трябва да бъде потисната с друг вид лекарства.

Искаме нашите пациенти да се самолекуват, но трябва да идат на лекар, ако имат болка в гърдите, нарушение в съзнанието, трудности в дишането и отклонения в пулса и кръвното, подчерта той.

„Кардиолозите от цял свят виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания след прекаран COVID. Десетилетия наред смъртността от сърдечно-съдови намаляваше. Сега за последните две години се е увеличила“, коментира кардиологът.

„В България средната продължителност на живота на мъжете е 70 години и намалява, а пенсионната възраст е 65 години“, допълни проф. Сотир Марчев.