Щамът Омикрон за пореден път напомни на света, че пандемията все още не е приключила. Щамът, обаче, повдига и други въпроси: Ще свърши ли пандемията някога? И ще имаме ли нужда от повече бустерни дози, за да влезем в „ендемичната“ фаза на предаване, в която броят на случаите на Ковид не чупи рекордите и болниците не са натоварени?

„Мисля, че много от нас, работещите в областта на инфекциозните болести, разбраха след първите няколко вълни, че щамът няма да изчезне напълно, просто защото вирусите не изчезват така лесно“, казва д-р Шрути Гохил, асоцииран медицински директор по епидемиология и инфекции превенция в Калифорнийския университет.

Фазата на предаване на пандемията ще приключи, но за да потиснем още повече вируса, трябва да има допълнителни бустерни дози. В крайна сметка може да е необходима годишна или сезонна ваксина, за да се поддържа нисък брой заразени, и за да се сведе коронавируса до обикновена настинка.

Д-р Шарън Нахман, началник на отделението по педиатрични инфекциозни болести в детската болница Стоуни Брук в Ню Йорк, вижда най-добро решение на пандемията с бустерни дози, поставяни всяка година. Няколко проучвания показват, че ваксините намаляват ефективността след около пет до шест месеца. Без ежегодни бустери Ковид ще бъде по-малко управляем. И тъй като SARS-CoV-2 може да мутира в по-инфекциозни и/или избягващи имунитета варианти, както ясно показа Омикрон, вероятно ще трябва да актуализираме формулировките на ваксините, каза Гохил.

В по-далечно бъдеще ваксините срещу Ковид ще са по примера на грипната ваксина, която се преправя всяка година заради новите вируси. В краткосрочен план, обаче, може да се нуждаем от бустерни дози, насочени към конкретен вариант. Производители на ваксини като Pfizer-BioNTech и Moderna работят върху създаването на специфични за Омикрон бустери, предава Ройтерс, цитирани от Днес.бг.