До този момент никой не е казал, че имунизираните с препарата на BioNTech/Pfizer ще имат нужда и от трета доза ваксина. 

Засега няма нужда от подсилване с трета доза

Принципно производителите планират заради разпространението на Делта мутацията и реимунизации. Но ако коронавирусът не претърпи радикални изменения в структурата и същността си, от обновяване на ваксината ще имат нужда само хората с по-слаба имунна система – например по-възрастните хора или пациентите, у които чрез медикаменти се потиска действието на имунната им система. Това сочат данните от проучване в САЩ за дългосрочния ефект от mРНК-ваксините, направено в края на юни.

На тези данни се опира и сдържаната позиция на американската Агенция по лекарствата и на американските здравни власти: напълно имунизираните американци нямат нужда от трета доза. Същевременно обаче има готовност за разпределянето и на обновяващи ваксини, ако такава нужда бъде доказана научно. 

Pfizer предлага поставянето и на трета доза от ваксината

Защитният ефект спада

BioNTech/Pfizer са на мнение, че след половин година защитният ефект на ваксините срещу коронавируса спада. Тази позиция се базира на данни, представени от израелското здравно министерство.

Според наличните до момента сведения е вероятно трета доза да се окаже необходима в рамките на шест до 12 месеца след втората. Същевременно двата фармацевтични концерна смятат, че третата доза ще осигури най-голяма защита спрямо известните варианти на вируса, включително срещу Делта мутацията.

Кога започва защитата?  

Обичайно още втората доза вече е достатъчна гаранция за защита от коронавируса: ако се влезе отново в контакт със същия вирус - независимо дали при втората имунизация или при зараза - тогава имунният отговор е по-силен. 

Тази реакция се предизвиква от образувалите се още при първия контакт клетки с имунологична памет. Те притежават способността да разпознаят антигена и могат да реагират бързо, за да разрушат вируса. Затова втората имунизация е смятана за особено важна. По същата причина и оздравелите получават само тази втора доза, тъй като тялото им вече познава вируса.

При някои ваксинации, като например срещу дребна шарка, една имунизация е напълно достатъчна за цял живот. Други ваксини, напр. срещу тетанус, трябва да се обновяват на всеки десет години, пише Дойче веле.

Картината е непълна

Актуалната дискусия показва, че засега данните относно трайността на действието на ваксините срещу коронавирус в дългосрочен план не са пълни: все още няма достатъчно информация за по-продължителен период от време, а и сведенията за различните възрастови и рискови групи са различни. При хората с по-слаба имунна система, като по-възрастните, имунният отговор може и да не е толкова силен. В такъв случай би могла да се наложи и трета ваксина.

Много вероятно е поставянето на трета доза Pfizer до края на годината

Започнаха поставянето на трета доза ваксина срещу вируса, ето къде