Основен напредък в софтуерната диагностика на COVID-19 се оказва начинът, по който хората кашлят. Възможно е технологията да си проправи пътя към ново поколение диагностични приложения за мобилни телефони.

Ново изследване на компютърни учени от университета RMIT, Австралия, разкрива модел, който може да различи звука на кашлицата, дори когато хората са безсимптомни.

Водещият автор на изследването д-р Хао Сю казва, че работят и върху алгоритъм за диагностичното приложение и на мобилен телефон. Инструментът е надежден, лесно достъпен и безконтактен, като може да се прилага за предварителна диагностика за COVID-19.

Тази нова технология може да има значителна полза за забавяне разпространението на вируса при безсимптомните лица. Голямо значение има разработването на това устройство за регионите, където медицинските консумативи, медицинската грижа и личните предпазни средства са ограничени.

Д-р Сю споделя още, че методът, който са разработили, може да бъде развит и за други респираторни заболявания. Само с малко промяна и подходящи данни може да се използва и в диагностиката дори и на туберкулоза.

Това не е първият разработен алгоритъм за класификация на кашлица, споделя екипът, но моделът RMIT превъзхожда съществуващите подходи и има още едно голямо предимство, което го прави по-практичен за използване в различни региони - начина, по който се „учи“.

Според съавтора на изследването - проф. Флора Салим, предишните опити за разработване на този тип технологии, като тези в MIT и Кеймбридж, са разчитали на огромни количества щателно обозначени данни, за да обучат системата на апарата.

Използването на тясно насочен набор от данни - като проби от една болница или един регион - за обучение на алгоритъма, също ограничава неговата ефективност.

Затова екипът разработва метод за обучение на алгоритъма, използвайки немаркирани звукови данни за кашлица. Така се придобиват резултати относително лесно и в по-голям мащаб от различни страни, пол и възраст.

По време на пандемията са създадени много платформи, за да се съберат аудиозаписи за дихателен звук както от здрави, така и от COVID-19 положителни групи за изследователските цели, пише puls.bg

Екипът е отворен за сътрудничество с потенциални партньори при разработването на технологията и разширяването на нейното приложение за редица инструменти за дихателна диагностика. Апаратът ще бъде презентиран на конференция в Сингапур за периода 14–18 август.