Руският имунолог Андрей Продеус говори за съществуването на продукти, чието използване повишава риска от образуване на кръвни съсиреци.

Лекарят обърна внимание на факта, че вероятността от тромбоза се увеличава при възрастните хора, страдащите от разширени вени и сърдечно-съдови заболявания и водещи заседнал начин на живот. Хората в рисковите групи трябва да внимават с избора на храна, тъй като някои от тях могат да подобрят съсирването на кръвта и да доведат до образуване на кръвни съсиреци.

"Три от продуктите (с най-високо съдържание на витамин К) - това са магданоз, спанак и босилек. И магданозът е безспорен шампион: 100 грама магданоз съдържат 20 дневни дози витамин К, а в босилека и спанак, от своя страна, има седемдневни дози и шестдневни дози", каза специалистът в ефира на Первый канал.

Докторът на медицинските науки Елена Малишева се съгласи с твърдението и подчерта, че двадесет пъти дневната доза витамин К в магданоза представлява сериозна опасност за здравето, тъй като „рисковете от образуване на кръвни съсиреци са 20 пъти по-високи, отколкото в обикновения живот“.

Превод: GlasNews.bg