Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант на коронавируса – Омикрон, ако не са напълно ваксинирани, включително с бустерна доза, настоя пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Той е категоричен, че ако ваксиналното покритие у нас се покачи, това ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта.

"В държавите с повишена заболеваемост, но и голям брой ваксинирани граждани, няма покачване на смъртността. Ваксината не може да предотврати заразяването, но може да предотврати усложненията и фаталния изход", категоричен бе Симидчиев пред Нова тв.

Медикът подкрепи идеята на правителството да дава финансови стимули на ваксинираните пенсионери, но подчерта, че на страната ни е нужен по-устойчив план за справяне с пандемията.

Да се убодеш срещу пари. Премиерът със 75 лева за пенсионерите

"Аз съм привърженик на позитивната мотивация. Но трябва преди всичко да се организира добра информационна кампания, хората да имат правилно разбиране по темата и да могат да вземат мотивирани решения", коментира д-р Симидчиев.