"Да, обмисляме локдаун, ако болниците се препълнят. Здравно министерство ще спре всички стопански и обществени дейности, ще работят само детските градини. Няма определено число, при което да наложим локдаун, а той ще се наложи спрямо движението на данните у нас. Изборите нямат нищо общо с решението за локдаун. Липсата на постоянно правителство през последните 6 месеца обаче е проблем", посочи пред bTV служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

По думите му при сегашните цифри ние вече трябваше да сме затворени.

Осезаем спад на заразата. София с под 1000 случая. Как е в страната?

Локдаун, ако зеленият сертификат не даде резултат

"Засега има достатъчно кислород в болниците. Ако няма достатъчна наличност, то ще се забрани износа", разкри още той здравният министър.

"В момента преживяваме най-тежките от предишните три вълни. Здравната система се справя засега. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична", призна Кацаров.

Той добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

"Ако спазваме мерките, то ще контролираме кризата. Най-сигурният начин е да се ваксинираме. Хората носят маски, но не всички, а част от тях под носа. Хора, сложете ги тези проклети маски - това е начинът. Личната отговорност е ключова", категоричен бе министърът.