Учени от Турция са установили, че броят на вирусите SARS-CoV-2 в тялото на пациенти без симптоми на коронавирус е по-висок, отколкото при пациенти със сериозни симптоми.

Според експертите това откритие значително отличава новата инфекция от другите патогени и обяснява защо много страни не могат да се справят с пандемията. Статията е публикувана в списание Infection.

Авторите на публикацията оценяват нивото на вирусно натоварване при шест вида пациенти с коронавирус, различни по възраст и тежест на заболяването. Учените искаха да определят връзката между прогресията на заболяването и вирусното натоварване при коронавирус.

Взети са проби от назофаринкса, гърлото, устната кухина и ректума, както и анализи на слюнка, кръв и урина от 60 пациенти с потвърден коронавирус. Една четвърт от тях не показват симптоми.

"COVID-19 е сложен пъзел, състоящ се от много пъзели. Спешно са необходими вирусологични и имунологични изследвания, за да се събере всичко и да се види общата картина", отбелязват авторите на материала.

Учените предположиха, че по-голямото вирусно натоварване при асимптоматични пациенти може да бъде само „върхът на айсберга“ на проблемите, свързани с разпространението на новата коронавирусна инфекция.

Припомняме, СЗО обяви пандемията за коронавирус на 11 март. От тогава над 60 милиона души са се заразили с новата инфекция по целия свят.

Антирекордът се поддържа в САЩ, следван от Индия и Бразилия. Русия е на четвърто място по брой заразени хора - 2 295 654.