За първи път „черна плесен“ (мукормикоза), в контекста на пандемията на коронавируса, се появява в световните медии на 9 май 2021 година. В Индия рядкото гъбично заболяване започна бързо да се разпространява като заболяване след ковида. Гъбичките засягат назофаринкса, очите и белите дробове на човек. Те са смъртоносни.

В Индия някои щати вече обявиха епидемия от „черна плесен“, има много смъртни случаи, на лекарите им се налага да премахват очите на пациентите.

Регистрирани, освен в Индия, локални огнища на „черна плесен“ вече има в Мексико, Ирак и Египет, няколко случая са регистрирани и в Русия.

И въпреки че Египет е далеч от Европа, милиони европейски туристи летят да почиват там. Следователно появата на мукормикоза в тази страна е много тревожен сигнал за жителите на ЕС.

Тази рядка инфекция се причинява от микроскопични гъбички (мукормицети). Те живеят навсякъде в почвата, често се срещат на повърхността на гниещи растения, включително зеленчуци, така че болестта се среща в целия свят.

"Черната плесен" засяга носа, очите и дихателните органи, в засегнатите области, особено в носа, се появява характерна черна струпея поради некроза на тъканите. Смъртта идва бързо. При лечението едва половината от пациентите се спасяват.

Почина първият заразен с "жълта плесен"