Бебето е дошло на бял свят след тежка прееклампсия и отлепена плацента.

Д-р Топчиян, Д-р Кълева, Д-р Ивайло Червенков, Д-р Томова, Д-р Томов, ак. Камишева, м.с.Попова и м.с. Христева - това са имената на лекарите и акушерите от акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ Асеновград. Те заслужават аплаузи - спасиха живота на недоносено бебе след тежка прееклампсия. Това съобщиха от болницата с пост във Фейсбук.

Прееклампсията е нарушение по време на бременността, характеризиращо се с появата на високо кръвно налягане и, в чести случаи, високи стойности на белтък в урината. Когато се прояви, състоянието започва около 20-та седмица от бременността. В тежките случаи на болестта се наблюдава разрушаване на червените кръвни телца, висък брой кръвни телца на единица обем, нарушена функция на черния дроб, бъбречна недостатъчност, потене, недостиг на възух поради течност в дробовете, или зрителни смущения.

Бебето носи името Рабия и се е родило недоносено навръх празника Курбан Байрам. Рабия е била с тегло 980 грама и ръст 34 см. Лекарите споделят, че раждането е било трудно заради тежката прееклампсия и отлепената в повече от половината повърхност плацента. Наложило се е спешно Цезарово сечение.

Междувременно бебето е било траспортирано с неонатална линейка на "Капачки за бъдеще" до УМБАЛ Пловдив.

"На фона на тежка прееклампсия, с отлепена в повече от половината повърност на плацентата, след спешно Цезарово Сечение се роди жива и здрава малката Рабия. Тегло 980 гр. и ръст 34 см. в 28 г.с. На Мюсюлманския празник, нека нейният Господ я закриля. Транспортната линейка на “Капачки за бъдеще” ще се погрижат за транспорта й до Умбал Пловдив. Операционен екип Д-р Топчиян, Д-р Кълева, Д-р Ивайло Червенков, Д-р Томова, Д-р Томов, ак.Камишева, м.с.Попова, м.с. Христева.", написаха във Фейсбук от МБАЛ Асеновград.