Локдаун може да се случи, ако сегашните мерки не дадат очакваните резултати, обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

"Колкото по-добре ги спазваме, толкова по-кратки ще бъдат тези мерки. Ако не спазваме мерките и не сме отговорни, това може да доведе до задълбочаване на мерките. Поставили сме си като цел до 7-10 дни от влизането им в сила да направим оценка на ситуацията. Ако тя продължава да се влошава, нямаме колебание да приложим много по-строги мерки. Няма да оставим лекарите и сестрите да изнемогват", категоричен бе той.

По думите му мерките са взети на базата на епидемичния риск и са научно обосновани. А половината изпратени становища са били свързани с обезщетенията и компенсациите на засегнатите лица.

Здравният министър обяви новите ограничения срещу COVID-19

"Такива компенсации трябва да бъдат изплатени. Ако сме спрели работата на една дискотека, проблемът не е в това, че младите хора няма да може да се забавляват 2 седмици. В тези заведения има хора, които си изкарват прехраната. Те трябва да бъдат обезщетени напълно, правителството има готовност за такова нещо. Ще изпратя становищата до министрите на финансите и икономиката, за да бъдат обезщетени тези хора за това, че не могат да работят", увери Кацаров.

Барове и дискотеки готвят бойкот на мерките. Алибегов: Няма да затваряме!

Категорично сме против затваряне на нашия и съпътстващите го сектори

Той очаква след актуализацията на бюджета да се намерят пари, за да бъдат компенсирани засегнатите от мерките хора.

"Нещата са в ръцете на двамата министри и Народното събрание", отбеляза здравният министър.

КАКВО ДОВЕДЕ ДО ВЪВЕЖДАНЕТО НА НОВИТЕ МЕРКИ?

Броят на хоспитализираните и смъртните случаи са принудили здравните власти да предприемат мерки, за да намалят темпа, с който хората постъпват в интензивните отделения, стана ясно още от думите на Стойчо Кацаров.

"Рискуваме да стигнем до трудности с хоспитализация и лечение. Тази грешка няма да се повтори. Малко повече от половината области са в червената зона, Търговище е в тъмночервената зона, другите са в оранжевата", посочи здравният министър.

"Ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, сега нямаше да се налага да правим никакви ограничения, дори броят на заразените да е голям. Ваксинираните може да се заразят. Ваксината не предпазва 100% от заразяване, но предпазва почти 100% от смърт и тежки случаи. Единични са тези случаи. Ако не се бяхме поддали на цялостната лоша организация на ваксинацията и на слуховете, сега нямаше да се налага да правим затваряния. Не е късно и сега да се ваксинираме", настоя той.

Кацаров а пореден път се обърна с апел към обществото: "Ваксинирайте се! Това е най-сигурният начин да се предпазим от болестта и да няма такива мерки".

"Вероятно ще допуснем трета доза ваксина при хора с определени заболявания, решението ще влезе експертна комисия в рамките на седмица, имаме пълна готовност. Всяка страна решава за себе си според европейските правила", поясни още той.

ВАКСИНИТЕ С ИЗТИЧАЩ СРОК НА ГОДНОСТ

"Стремим се да дарим на трети страни всички ваксини с изтичащ срок на годност, които няма да бъдат оползотворени у нас", потвърди министърът и продължи: "Никой не би си позволил да постави ваксина или лекарство с изтекъл срок на годност. Част от ваксините ще бъдат бракувани и унищожени".