Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 04 август 2021 г. Ето какво написа проф. Николай Витанов в личния си профил във Facebook:

Обстановката се развива според очакванията. Вълната се надига. Картата на риска съгласно нивата на МЗ все още е зелена. Което, ще рече, че вероятността за налагане на по-строги мерки още през тази седмица, е много малка. През другата седмица обаче, вече се очаква някои области да прескочат в жълтата зона и там е вероятно налагане на по-строги мерки. Но тая седмица все още е по средата си, тъй, че наслаждавайте се на спокойствието, вършете си спокойно ралботата и си почивайте спокойно. Пак да пиша - спазвайте елментарните мерки, каквито са останали и не се задържайте много на места, където има много хора. Няма да имате проблеми.

Обхватът на заразата се увеличава. Днес базовото репродуктивно число е 1.314. Това вече е над 1.3 и трябва да падне под тази критична стойност. Стойности над 1.3 са като бомба с часовников механизъм. Ако върви така 2 седмици, следва гръм. Добре е да спрем тоя часовник и да паднем под 1.3.

Индикаторите за смяна на тренда са под критичните стойности във всички области и за страната като цяло. Индикаторът за страната е 6 пъти под критичната стойност. Това означава, че дифузното разпространение още го няма. Но сме тръгнали натам, ако държим базовото репродуктивно число над 1.3.

Стойностите на индикаторите са повишават, вълната си идва, няма какво да се забуждаваме. атова, бъдете внимателни, пазете се. Нашата карта на риска за днес е също показана. Както виждате - там няма още червено, няма и виолетово. С други думи, ако сте в зелена зона, при вас спокойствието е пълно. За жълтите зони - пак има спокойствие, но имайте едно наум и се пазете хладнокръвно. Като се появи червено някъде, ще сигнализирам. До края на седмицата не се очаква такова нещо. Това е за днес. Утре ще коментирам европейската карта, която ще направим днес вечерта.