Все по-голямо внимание обръщаме на това на това с какво се храним, както и на по-здравословния начин на живот като цяло.

Много домакини се връщат назад и търсят кулинарни тайни в старите бабини дневници. Боядисването на яйца с естествени багри е една от тях.

Вижте няколко метода, чрез които да ще имате красиви и цветни яйца за Великден без изкуствени оцветители! 

И не забравяйте - ако не можете да боядисате яйцата днес, на Велики четвъртък, имате още една възможност - на Велика събота.

1. Жълто – Куркума на прах, кори от цитруси 

2. Оранжево – Чили на прах 


      
3. Червено – Червен лук, червени боровинки, цвекло 

4. Зелен – Сварен спанак и коприва 

5. Тъмно синьо – Боровинки, къпини

 

6. Лилаво – Червено вино, цвят от теменужки, червено зеле

7. Кафяво – Кафе 

Комбинирайте 1 литър вода и 2 супени лъжици оцет.

Оставете сместа да заври и добавете съставките на багрилото за избрания от вас цвят на яйцата. Намалете котлона и оставете да ври 30 минути.

Дръпнете съда настрани и изчакайте да се охлади. Прецедете багрилото, за да премахнете всички хранителни фрагменти.

Накрая потопете яйцата в прецедената боя и ги изчакайте да се накиснат за поне 30 минути. Когато достигне желания цвят, извадете яйцето и го подсушете с хартиени кърпи.