Световната здравна организация (СЗО) призова за "спешни действия" срещу маймунската шарка в Европа след регистрирания трикратен ръст на случаите за две седмици на континента, предаде Франс прес.

В изявление регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге призова европейските държави "да увеличат усилията си пред следващите седмици и месеци, за да не се разпространи маймунската шарка в по-голяма географска зона".

И Турция регистрира първи случай на маймунска шарка

"Наложителни са спешни и координирани действия, ако искаме на прескочим трапа в надпреварата за обръщане хода на продължаващото разпространение на това заболяване" каза Клуге.

Според данни на СЗО в Европа са лабораторно потвърдени вече над 4500 случая на маймунска шарка, което представлява трикратно увеличение спрямо средата на юни.

Клуге каза, че броят на инфекциите в Европа съставлява близо 90 процента от случаите в световен мащаб и отбеляза, че в 31 държави в европейския регион на СЗО вече са установени случаи на заболяването, посочва Асошиейтед прес.

Служителят допълни, че по данни на СЗО 99 процента от заразените са мъже, а мнозинството от тези случаи са регистрирани при хомосексуалисти, заразили се по полов път.

Рязък скок на случаите с маймунска шарка в Европа

Клуге каза обаче, че сега вече има "малък брой" случаи сред контактните лица от домакинствата, включително деца. Повечето заразени съобщават за симптоми като обриви, треска, умора, мускулни болки, гадене и втрисане.