Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред репортери, че светът "никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията... Краят се вижда."

А президентът на САЩ Джо Байдън отиде по-далеч в интервю, излъчено в неделя, като заяви, че пандемията в Съединените щати "е приключила".

Но днес, говорейки отново пред медиите в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тедрос не изглеждаше толкова оптимистично настроен, като даде да се разбере, че "това, че можем да видим края, не означава, че сме в него".

Той повтори, че светът се намира в най-добрата позиция, в която някога е бил, за да сложи край на пандемията, като броят на смъртните случаи на седмица продължава да намалява - и сега е само 10% от този, който е бил в пика през януари 2021 г. Тедрос посочи, че две трети от населението на света е ваксинирано, включително три четвърти от здравните работници и възрастните хора.

"Прекарахме две години и половина в дълъг, тъмен тунел и тъкмо започваме да зърваме светлината в края на този тунел", каза той. Но, подчерта той, "все още сме далеч, а тунелът е все още тъмен, с много препятствия, които могат да ни препънат, ако не се погрижим".

"Все още сме в тунела", каза той.

В последната си актуална епидемиологична информация СЗО съобщи, че през миналата седмица са регистрирани над 9800 смъртни случая, което е със 17% по-малко в сравнение със седмица по-рано, а в същото време са регистрирани 3,2 млн. нови случая.

Здравната агенция на ООН предупреди, че намаляващият брой на регистрираните случаи е измамен, тъй като много страни са намалили броя на изследванията и може да не откриват по-малко сериозни случаи.

Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Ковид, заяви пред репортери, че вирусът все още "циркулира интензивно", въпреки че ситуацията е различна в различните страни. Но тя посочи също, че светът разполага с необходимите инструменти за ограничаване на разпространението.

"Нашата цел е да сложим край на извънредната ситуация във всички страни. И ние ще продължим да работим, докато не постигнем тази цел", каза тя.

От началото на пандемията досега СЗО е регистрирала повече от 609 милиона случая и около 6,5 милиона смъртни случая, въпреки че се смята, че истинският брой на жертвите е значително по-висок.

В публикувано през май проучване на СЗО, основано на свръхсмъртността, наблюдавана в различни държави по време на пандемията, се изчислява, че през 2020 г. и 2021 г. от Ковид може да са починали до 17 млн. души.