Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините.

В изявлението на комитета се казва, че въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Декларацията беше направена след деветото задължително тримесечно заседание на комитета относно пандемията COVID-19, откакто тя се появи в началото на 2020 г.

В документа се казва, че държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на СЗО, пише БГНЕС. Комитетът изрази също така загриженост относно предизвикателствата, пред които е изправен африканският регион при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до достатъчно ваксини, диагностични и терапевтични средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, включително данни от геномно секвениране, необходими за наблюдение на развитието на пандемията COVID-19.