При 70% от заболелите от COVID в България е бил изписван антибиотик, без да e било необходимо. В списъка с безплатни лекарства от COVID зоните, присъстват антибиотици, които са неподходящи за хора със среднотежко протичане на вирусната инфекция, сочат данни от проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Според него цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с COVID са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира пред БНР Михаил Околийски от офиса на организацията у нас.

"Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност", посочи той.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на COVID-19,  у нас цифрите показват ръст на антибиотична употреба с 30%.

"Според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на COVID не трябва да се използват антибиотици", категоричен е той.

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, настоява Михаил Околийски.