Нова пандемия, дори по-смъртоносна от Covid-19, може да се появи на хоризонта и човечеството не е готово да се справи с нея, предупреди директорът на СЗО.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус каза, че „Болестта Х“ може да предизвика хаос по целия свят, защото хората не са успели да си извлекат поуки от предишни пандемии.

Говорейки на срещата на върха на световното правителство в Дубай, Гебрейесус каза, че цивилизацията е неподготвена за следващата пандемия.

„Ако удари утре, ще се сблъскаме с много от същите проблеми, с които се сблъскахме с Covid-19. Има опасност да сме забравили болезнените уроци, които научихме, тъй като вниманието се насочва към много други кризи, пред които е изправен нашият свят. И ако не успеем да научим тези уроци, следващия път ще платим скъпо,“ каза той.

Въпреки че отказа да каже колко далеч е следващата пандемия, Гебрейесус каза, че историята ни учи, че следващата пандемия е въпрос на кога, а не дали.

„Болестта X може да бъде причинена от грипен вирус или нов коронавирус, или може да бъде причинена от нов патоген, за който все още дори не знаем“, добави той. Covid-19 беше болест X – нов патоген, причиняващ ново заболяване. Но ще има и друга болест X, Y, или Z.“

Превод: GlasNews.bg