Новият коронавирус ще продължава да се разпространява интензивно, докато обществата се връщат към социалното общуване и мобилността от времето преди пандемията, информират световните медии, като цитират директорът по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майк Райън.

По време на празниците в края на годината е важно всички да предприемат мерки, за да се защитят от COVID-19, включително да се ваксинират и да спазват социална дистанция, призова Мария ван Керхов, която е епидемиолог в СЗО. Експретите подчертават също, че носенето на предпазни маски също е изключително важно при защитата от новия коронавирус.

МЗ въведе ковид сертификата и 23 хил. българи – уволнени от работата си

"В много държави и общности сме загрижени от измамно чувство на сигурност, че ваксините слагат край на пандемията и хората, които са имунизирани, няма нужда да взимат никакви други предпазни мерки," предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от novini.bg.

Представители на организацията дадоха пресконференция на фона на отбелязващите значителен ръст случаи на COVID-19 в Европа.

Генералният директор каза, че миналата седмица над 60% от всички заразени и починали от инфекцията в глобален мащаб са били на Стария континент. 

СЗО с мрачна прогноза за март 2022 година

Припомняме, че Световната здравна организация изрази вчера опасения, че починалите от COVID-19 в Европа ще се увеличат от сегашните 1,5 милиона души на 2,2 милиона до март 2022 г., ако сегашната тенденция продължи.

СЗО посочи, че очаква „висок или екстремен стрес в интензивните отделения в 49 от 53 страни от сега до 1 март 2022 г.“, като добави, че „се прогнозира общият брой починали да достигне 2,2 милиона до пролетта догодина“.

Междувременно, еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви пред Европейския парламент, че: "Пандемията от COVID-19 днес продължава заради неваксинираните."

Еврокомисарят по здравеопазването: Пандемията днес продължава заради неваксинираните

Тя определи въвеждането на сертификатите за COVID-19 и мащаба на имунизацията срещу новото заболяване в ЕС като успех. Еврокомисарят добави, че тази седмица ЕК ще предложи промени в правилата за сертификатите и за поставянето на допълнителни дози ваксини на имунизираните.

 Кириакидис посочи, че ръстът в броя на заболелите в последните седмици е тревожен. По нейните думи ваксините остават най-ефикасното средство за борба с пандемията.

И Италия планира локдаун за неваксинираните