Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването, споделят лекари пред БНР, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

Д-р Мария Пишмишева и д-р Гергана Николова бяха сред изявените медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на "Дондуков" 2.

Президентът: Здравната ни система се нуждае от лечение

"За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е COVID-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас", разказва преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик, където има голям натиск върху лечебното заведение през последните месеци.

Прогнозата на специалиста е, че скоро няма да се подобри значително ситуацията. Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, която семеен лекар от 30 години.

"Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени", казва д-р Николова и посочва, че липсата на кадри и недоверие оставят като сериозен проблем в системата.

"Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат", коментира д-р Николова, припомняйки думите на Хипократ."В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта".