Синоптиците ни предупреждават, че идните три дни горещините и високите температури у нас ще са почти непоносими – от 36, като на места може и да ударят 49-те градуса на сянка.

Термометърът удря днес 37 градуса! Най-разхлаждащо – на морето

Именно затова е необходимо да вземем предпазни мерки, за да избегнем некомфорта в жегите и топлинните удари.

Съветите на специалистите:

  1. Избягвайте да излизате навън между 12 и 16 часа следобед. Това са най-опасните часове през деня, когато слънцето е най-силно и може да ни причини дискомфорт. Ако ви се наложи все пак да излезете, задължително вземете със себе си бутилка вода и избирайте да вървите под сянката на дървета и сгради.
  2. Пийте течности. Най-баналният съвет, но и най-важният. В горещините тялото ни се дехидратира изключително бързо. Единственият начин да се чувстваме добре е като пием вода, поне 2 литра на ден. Не забравяйте, че никоя друга напитка не може да замести свойствата на водата.
  3. Избирайте светлите дрехи за дневното си облекло. Забравете за всякакви черни или тъмни дрехи в жегите. Освен че привличат слънчевите лъчи, задържат топлината по-дълго и могат да повишат телесната ни температура. За предпочитане е да обличате светли и по-широки дрехи, от естествени материи.
  4. Не на студения душ! Много погрешно е мисленето, че един студен душ ще ни отпусне в жегата. Напротив, ледената вода в комбинация с високата ни телесна температура, може да предизвика точно обратната реакция – дискомфорт и прилошаване. Особено вреден е за хипертоници и хора със сърдечни заболявания. Ако искате да се охладите, нека това да бъде с хладка вода, която вие сами си регулирате. Нито прекалено топла, нито пък ледена.
  5. Без голяма температурна разлика между вън и вътре! Голямата температурна разлика е абсолютно противопоказна, тя стресира организма. Специалистите съветват да не допускаме разлика между температурата в стаята и навън повече от четири – шест градуса. Помещенията е хубаво да са по-проветриви.

Ако на Вас или на някой около му прилошее:

– Поставете пострадалия да легне на хладно и проветриво;

– При затруднено дишане, поставете пострадалия в странично положение;

– Разхлабете дрехите, за да не затоплят допълнително;

– Не поливайте пострадалия със студена вода, а го обтрийте с мокра кърпа с вода;

– Ако и това не помогне, обадете се на 112.