Всеки от нас гледа на спада в мисловните възможности като естествена част от стареенето. Но това не е непременно така.

Точно както мускулите, така и нашите мозъци трябва да бъдат тренирани, за да разгърнат пълния си потенциал. И така, какви "упражнения" трябва да правите, за да стимулирате невроните си?

„Твърде дълго фокусът беше върху упадъка, болестите и съмненията, когато става въпрос за здравето на мозъка“, каза професор Сандра Бонд Чапман,  главен директор на Центъра за мозъчно здраве в Тексаския университет в Далас, за Newsweek. „Здравето на мозъка е нещо повече от липса на мозъчни проблеми. Здравето на мозъка е непрекъснатото насърчаване на оптималното развитие на мозъка, познанието, благосъстоянието и свързаността през целия живот.“

Основно погрешно схващане за здравето на мозъка е, че след 20-те години мозъкът ни спира да се променя и расте. Това обаче не е така. „Науката разкрива, че начинът, по който използваме мозъка си, непрекъснато променя неговата функционална и физическа структура“, каза Чапман. „Тренировката на мозъка се отнася конкретно до упражнения за подобряване на определени когнитивни и/или перцептивни двигателни умения чрез повтаряща се практика – точно както физическото обучение укрепва определени мускулни групи в тялото ни.“

Но кой трябва да прави това мозъчно обучение? „Наистина всички“, каза Чапман. „Трябва да поемаме инициатива и да сме превантивни по отношение на здравето на мозъка си, както сме по отношение на здравето на сърцето си. За тази цел подобряването на здравето на мозъка е от ключово значение за способността ни да просперираме както в личния, така и в професионалния живот.

„Мозъкът се променя – както губи способности, така и печели такива.Всеки момент от всеки ден, през целия ни живот. Това означава, че никога не е твърде рано – или твърде късно – да поемем отговорността за здравето нашия мозък. Точно както не чакаме да започнем да си мием зъбите, докато устата ни е пълна с кариеси, не трябва да чакаме да тренираме мозъка си, докато не открием някакъв спад“, добавя тя.

И така, имайки предвид това, Чапман препоръчва пет прости упражнения за подобряване на здравето на мозъка и когнитивните функции, независимо от вашата възраст или способности.

-„Формулирайте различни сценарии за ситуации, в които нещата не вървят по план. Това ще направи мислите ви по-бързи.

-Възприемете оригинален подход към задачите си, като посветите най-доброто време на мозъка си (когато сте най-свежи и енергични) на задачи, които изискват по-задълбочено мислене, вместо да изтощавате умствената си енергия за навременни, но по-малко важни задачи.

-Разпалете любопитството си и обмислете различни гледни точки, за да увеличите гъвкавото си мислене.

- Усвоявайте нови умения: Мозъкът процъфтява чрез учене и мислене. Станете майстор на нови умения или хобита, на които сте отдаден, като същевременно не разхищавате усилията си в твърде много области.

-Подхранвайте връзките: Силните социални връзки са полезни за здравето на мозъка. Инвестирайте в значими взаимоотношения – качеството е по-важно от количеството – и изследвайте нови измерения на човешкото многообразие. Това увеличава вашата умствена гъвкавост и подхранва взаимоотношенията.

Превод: GlasNews.bg