Ваксиниране срещу новия коронавирус не се препоръчва на хора, в чиито организми има антитела IgG (имуноглобулин G) срещу него, съобщи ТАСС, като цитира проф.Олга Калинина от катедрата по лабораторна медицина и генетика на Националния медицински изследователски център "В.А.Алмазов".

"Сега у нас е разработена ваксина противо коронавируса SARS-CoV-2 и ако човек има IgG конкретно срещу този вирус, то ваксината срещу Ковид-19 не се препоръчва, този човек вече има защитни антитела", каза проф. Калинина на международния форум "Дни на вирусологията 2020".

Антителата срещу коронавирус клас G се появяват, когато човек е преодолял инфекция от такъв вирус и те остават доста дълго след нея. Прето е да се смята, че наличието им е знак за прекарано заболяване и създаден имунитет.

Завеждащият Лабораторията по молекулярна вирусология на руския научен институт по грипа "А.А.Смородинцев" Андрей Комисаров отбеляза, че не всички имуноглобулини G са неутрализиращи, пише "24 часа". "Доколкото разбирам, не всички ваксини са насочени към създаване на отговор с антитела. Има ваксини, при които целите на разработващите ги е създаване на устойчив Т-клетъчен отговор на коронавирусната инфекция", каза той.