Трябва да бъде затегнат контролът по спазване на 50% от капацитета в заведенията, както и да бъдат ограничени масовите мероприятия без значение дали са на открито или не. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, като той още днес ще предаде предписание на здравения министър.

„Там, където заболеваемостта е висока – да събираш хора на едно място, дори и на открито е недопустимо. Това се отнася не само за концерти и фестивали, а и за сватби. Имам информация за сватби с над 500 души, които са станали огнище на коронавирус. Препоръчвам вземането на мерки национални, които отговарят на плана за справяне с вълната“, заяви Кунчев пред БТВ.

Според него тежестта на протичане на вируса е по-леко при тази вълна, в сравнение с предходните.

„Бройката на новозаразените е голяма, но процентът на хоспитализираните е сравнително по-малък. В някои области, обаче това не е така, като например Велико Търново“, заяви още той.

Кунчев коментира, че прогнозирането за развоя на вълната е трудно, тъй като се наблюдават различни сценарий в Европа.

„Вариантите, които наблюдавахме в Европа бяха доста различни, Гърция след едно плато отново започна да расте. Не могат да се правят прогнози. Плато у нас има, ако това е връхната точка системата ще се справи, но ако продължи да расте ще имаме проблеми. Очаква случаите да се покачат до 1500 -2500, а хоспитализираните до 4500. При такива данни системата ще се справи, но не и при повече“,  коментира Кунчев.