Д-р Велислав Николов, д-р Атанас Джамбазов и д-р Илияна Драганова са лекарите от Пловдив с вече повдигнати обвинения от Районна прокуратура по досъдебното производство за източване на Здравна каса, съобщи TrafficNews. Тримата лекари, които бяха задържани по-късно по схемата за документната измама, са лекували в четири села, а двама от тях са практикували и професията в пловдивския квартал "Изгрев".

Обвиниха още трима пловдивски лекари за източването на НЗОК

На 10 юли 2024 г. по същото дело като обвиняеми бяха привлечени други двама лекари - Найден Пъджев, управител на Медицински център за физиотерапия, и Веселин Станчев, общопрактикуващ лекар. Спрямо тях е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. В резултат на събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми са вече и Николов, Джамбазов и Драганова. Те са действали в съучастие и като помагачи.

По информация на медията ни и тримата са общопрактикуващи лекари и са контактували по телефона, като са разменяли списъци с пациенти и са им пускали направления за фективни прегледи. Д-р Велислав Николов е практикувал професията в Хисаря, село Браниполе и Пловдив.  Д-р Атанас Джамбазов е лекувал в селата Конуш и Избегли, което е асеновградско село. Другата обвиняема д-р Илияна Драганова е била в практиката на Джамбазов, чийто електронен подпис е използвала.  Двамата са работили и в Изгрев, като пациентите им са били изключително много и са надскачали 2000 хиляди.

Оставиха в ареста двамата лекари, обвинени в източване Здравната каса

Спрямо Николов и Джамбазов е повдигнато обвинение за това, че за времето от 01.01.2023  г. до 30.05.2024  г., чрез използване на квалифициран електронен подпис, са представени пред Националната здравноосигурителна каса  157 броя електронни отчета до РЗОК Пловдив, за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени. По този начин Пъджев е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лева, представляващи пари, изплатени за прегледи и направления за проведени процедури по физиотерапия в медицинския център, които не са били осъществени.

Спрямо Николов и Драганова е повдигнато обвинение за това, че на 20.07.2024 г. и на 21.07.2024 г. са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са искали от свидетели съзнателно да потвърдят пред разследващ полицай, че са ползвали медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия без това да се е случвало. Мъжът е извършил това спрямо двама свидетели, а жената е извършила това спрямо един свидетел.

Пловдивските лекари, точили Здравната каса, са работили в тандем

До момента по досъдебното производство е установено е, че за периода от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицински център.  

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Двамата обвиняеми Джамбазов и Николов са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. След анализ на събраните доказателства ще се направи преценка за внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо обвиняемата д-р Илияна Драганова  е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Действията по разследването продължават, като са призовани за разпит още множество свидетели.