Вирусът SARS-CoV-2, или коронавирусът, може да живее в някои популярни храни от няколко дни до седмица. По-специално, може да се намери в малини и броколи. До този извод стигнаха служителите на Агенцията за хранителни стандарти (FSA), след като направиха редица лабораторни тестове и установиха, че коронавирусът живее най-дълго върху продукти с неравна повърхност, пише Daily Mail.

Проучванията показват, че вирусът SARS-CoV-2 се настанява върху опаковки и храни, включително бутилирани плодове и напитки, които хората могат да поставят в устата си без подготовка или измиване. Резултатите варират, като повечето от тестваните продукти показват значителен спад на вирусната инфекция през първите 24 часа. Но върху пипер, кора хляб, шунка и сирене заразният вирус се открива за няколко дни при определени условия. Присъства и няколко часа на повърхността на кроасани и шоколад.

Авторите на изследването отбелязват, че храните и опаковките, използвани в проучването, са „изкуствено инокулирани със SARS-CoV-2 и следователно не отразяват нивата на замърсяване, открити в тези продукти за продажба на дребно“.

Те добавиха, че резултатите от проучването „подчертават необходимостта от стриктно спазване на препоръките за поддържане на правилни хигиенни мерки за работа и показване на неопаковани храни“.

За да предпазите себе си и членовете на семейството си от рисковете от коронавирусна инфекция, експертите препоръчват да измивате старателно храната преди консумация и да я подлагате на термична обработка.

Припомняме, че сокът от арония намалява концентрацията на коронавируса с 96%, а сокът от нар и зеленият чай - с 80%. Такива показатели съответстват на ефективността на конвенционалните дезинфектанти.

Превод: GlasNews