Екип учени от Китай и Южна Корея са открили начин буквално да удушат рака, пише New Atlas.

Калциевите йони играят ключова роля в поддържането на функциите на митохондриите, които произвеждат енергия. Те навлизат и напускат клетките на тялото през канали, които на свой ред се отварят и затварят със задействания, за да поддържат правилния баланс.

Ако има твърде много калций, клетката може буквално да се задуши. Учени от Южна Корея и Китай са разработили лекарство, което може да предизвика "калциева буря" вътре в клетките, което може да се използва в борбата срещу рака.

Основната съставка на лекарството са наночастици от силициев диоксид, съдържащи багрило, наречено индоцианиново зелено, което обикновено се използва в медицинската диагностика.

След това раковият тумор разпознава силициевия диоксид и пропуска наночастиците в целевите клетки. Веднъж попаднало на правилното място, багрилото се активира от близка инфрачервена светлина. След това се стартира двупосочна атака: първо се произвеждат молекули, наречени реактивни кислородни видове (ROS), които ангажират калциевите канали във външната мембрана на клетката. В същото време тя започва да се нагрява, което принуждава органелата, която съхранява калций в клетката, да отвори шлюзовете си.

Новият метод вече демонстрира ефективността си върху човешки ракови клетки в петриево блюдо. След това е имало тестове върху мишки, които доказали, че лекарството наистина се натрупва в тумори.

Когато изследователите изложили лекарството на близка инфрачервена светлина, то подействало и избавило мишките от тумори в рамките на дни.

Разбира се, има още много време преди лекарството да може да бъде тествано върху хора. Но екипът казва, че основният механизъм на активиране на йонни канали може да бъде полезен за редица потенциални лечения.

Превод: GlasNews.bg Снимка: SciTechDaily